Khao Laem, 25 november 2012
Blijf op de hoogte en volg
25 November 2012 | Thailand, Kanchanaburi
Ik heb moeite met de data zoals jullie zien. Ook zit ik niet in Sanghkla Buri maar Khao Laem. Als ik thuis ben ga ik kijken of ik het nog kan wijzigen. Afgelopen nacht is het nog lang slecht gebleven. Met de paraplu naar de w.c. en tandenpoetsen. Heerlijk geslapen. Door de regen was het lekker afgekoeld. Ongeveer twintig graden. Om kwart voor zeven wakker. Op het terras ontbeten en daarna naar Sangkla Buri met de brommertaxi. Dar gevraagd waar de bus naar The Three Pagodas Pass vertrekt. Gevonden maar gaat pas over ruim een half uur. Dan maar even over de markt en koffie gehaald bij seven eleven. Ze doen het in een tasje je kan het dus meenemen. Het is geen bus maar een klein vrachtwagentje (song à thew). Achter de cabine twee rijen banken waar de passagiers op zitten. Je betaalt pas bij het uitstappen. Ik ben de enige farang. Er wordt getoerd bij een halte. Dan weten passagiers da je in kan stappen. Voor het uitstappen kan je op een knop drukken. Op een zeker moment stapt een schijnbaar niet zo lekker ruikende man in. Hij gaat nast een vrouw zitten. Bij de volgende stop gaat ze in de cabine naat de chauffeur zitten. Halverwege stapt een monnik in. Dan moet zij weer weg en bij ons gaan zitten. De monnik hoeft ook niet te betalen. De mooniken lopen s'morgens vroeg over straat met een schaal. Het lijkt wel zilver maar het kan ook aluminium zijn. Onderweg een schitterende natuur. De mensen leven hier in simpele huisjes op palen. Het dak is van golfplaat en de zijkanten van gevlochten raffia of bamboe. Een camping stelt hier niets voor. Tenten staan er niet. Alleen open huisjes. Mijn medepassagiers zijn erg vriendelijk. Iedere keer wordt in gebarentaal gezegd dat ik er nog niet ben. Onderweg worden de identiteitskaarten gecontroleerd. Niet die van mij want ze zien wel dat ik niet van hier ben. Ze vinden het reuze interessant zo'n solo reiziger. Gisteren in de bus moest ik wel twee keer mijn paspoort laten zien. Namelijk bij hetbpasseren van de provinciegrens. Bestemming bereikt. Ritprijs van 43 B. Een schijntje als je kijkt hoe lang we gereden hebben. Wel veertig minuten. Er wordt mij verteld dat ik naar beneden moet lopen. En jawel daar is The Three Pagodas Pass. Drie zuiltjes met er om heen souvenirwinkeltjes. Veel sieraden. Ik wil twee zilveren armbandjes kopen voor de dames. Maar vergeten geld aan te vullen. Het blijft er bij een. Op de terugweg naar de opstapplaats kom ik een soort processie tegen. Op de plaatselijke timetable zie ik dat we om tien uur zullen gaan vertrekken. Dan ben ik nog tijd voor de excursie die ze vanuit het hotel organiseren. Tegenover mij gaat een 'echte' Thai zitten. Hij heeft zijn zak met groenten, grote en kleine witte knollen bij hem. Hij biedt er een aan. Ik sla af maar de anderen niet. Hij steekt een sigaret op maar heeft ook een pijp en neemt een teug sterke drank uit een klein flesje. Mutsje op maar geen broek aan maar een omslagdoek. Hij wil op de foto met zijn pijp. Wat is de man fotogeniek. Wachten en wachten. Hij moet naar de w.c. Hoe doen ze dat. Honderd meter weglopen en op je hurken gaan zitten. Sommige vrouwen hebben ook zo'n doek om. Het is wel makkelijk als je naar de w.c. moet. Onderbroek hebben ze schijnbaar niet aan. Als we nog zitten te wachten om te vertrekken komt er een vrachtwagen met een soort beeld en luidspreker langs. Er lopen jongens bij met een schaal grif wordt 20 B. gedoneerd. De kerk/boeddhisme is hier nog alles. Dan vertrekken we. Veel foto's onderweg gemaakt. Om kwart over elf in Sanghkla Buri. Te laat. Dan nog maar even boodschappen doen. Een klein zakje vloeibaar wasmiddel gekocht. Zelfs mijn gewassen kleren vind ik niet schoon en dan kan ik ergste vlekken insmeren en wassen. Met de brommertaxi naar het hotel. Het is erg warm. Bikini aan en zwemmen. Lekker afgekoeld. Op het terras een omelet met vruchtenschalen genomen. Mooie foto's van orchideeën genomen. Ja. Iedere keer weer orchideeën. Om half vier loop ik naar de Mon brug. Langste houten brug in Thailand. Aan de overkant nog even rondgelopen. Dan wil ik naar de Mon maar schijnbaar mis ik een pad en dan loop ik maar door naar Sanghkla Buri. Daar wat gegeten en met de brommertaxi terug naar het hotel. Aan de overkant kaarten gekocht en een blikje bier. In het hotel verkopen zij alleen maar een grote bier. Tijdens het schrijven van mijn blog, buiten onder een afdak, begint het te regenen. Lekker dan koelt het tenminste af. Ja, dat was het weer voor vandaag.