Chang Mai, 7 december 2012
Blijf op de hoogte en volg
07 December 2012 | Thailand, Pak Chong
Al weer vroeg op. In het guesthouse is het nog uitgestorven als ik vertrek. Buiten staat een tuk-tuk. Voor 60 B. word ik naar het busstation gebracht. Tussenstop bij seven eleven en een chocoladecakeje. Op het busstation is al redelijk wat bedrijvigheid. Ik koop een kaartje voor 200 B. Geen geld. De bus is er al om tien voor zeven. Instappen dan maar. Er zitten al mensen in de bus. Ik vind een plaats aan het raam en deze is straks in de schaduw. We vertrekken ruim tien minuten voor de officiële vertrektijd. In het begin wordt nog diverse malen gestopt. We rijden langs Oud Sukhotai. Dan richting Tak. We rijden in dorpjes tussen de marktkramen door. In Tak stappen veel mensen in. Er moeten zelfs mensen staan. Naast mij komt een Thaise vrouw zitten. Stevig type. Daar ben ik niet blij mee. Onderweg hangt ze regelmatig tegen mij aan. Vermoeiend. Het landschap lijkt veel op dat in Zuid-Spanje. De huizen staan direct langs de vierbaans snelweg. De zijwegen zijn vaak heel smal en soms al niet meer geasfalteerd. Veel wegwerkzaamheden. De weg is zeer hobbelig. Onderweg stappen een moeder en dochter in klederdracht in. Ik schat de moeder op zestig. Schijnbaar behoren deze mensen tot een lagere klasse want niemand staat voor hun op. We rijden nu richting Lamphang. Na ruim twee uur bereikt. Net voor deze plaats zie ik een groep waterbuffels met jonge dieren. Helaas te laat voor een foto. In Lamphang stappen veel mensen uit. Sommigen hebben twee uur in de bus gestaan. Dan weer verder. Via Lamphung bereiken we Chang Mai. Een groot busstation buiten de stad. Onderhandeld over de prijs naar Rose guest house. Weinig bereidheid tot een lagere prijs. 100 B. Wordt het. Het is inderdaad een eind rijden met de tuk-tuk. Daar aangekomen deel ik mee dat ik via booking.com geboekt hebt voor 200 B. Dat is een twee persoonskamer. Voor 120 B. krijg ik een eenpersoonskamer. Gedeelde douche en toilet. Eerst de kamer ontsmet. Het is een mooie grote kamer. Het matras is wel bikkelhard. Een rondje gelopen en een omelet gegeten met Thaise thee, vuurrode kleur, en Thaise koffie. Lekkere sterke koffie. Op het terras een geanimeerd gesprek met een Zwitsers echtpaar. Ze zijn al in Laos geweest en gaan nu naar het zuiden. Daarna nog gesproken met twee dames uit Slovenië. Leuk. Verder gelopen. Ik kom langs een kantoortje van Ecotour. Een trekking geboekt voor twee dagen. Geen rating en olifant rijden. Het is wel duur 3000 B. Daarna met foto's op stick gezet. Het lukt niet volledig. De reden is dat er maar foto's van twee memorycards op de stick kunnen. Volgende keer mijn eigen 16 MB stick meenemen. Naar de seven eleven om meer tegoed op mijn telefoon te laten zetten. Ik loop langs een kleermaker. Op de deur hangen lovende berichten over de service. Zal ik het wagen ? Ik stap naar binnen. Erge vriendelijke mensen. Ze willen pas en prijs noemen als ik de stof en het model gekozen hebt. Dat heb ik niet bij me. Straks maar teruggaan. Om zeven uur is er een voorlichting over de trekking morgen. Hier zit een Amerikaanse vrouw die vertelt dat het heel leuk is om de Mekong rivier af te zakken met de lokale boot naar Luang Prabang. Er wordt ons verteld wat mee te nemen. We gaan met zeven mensen. Vertrek om acht uur. Het is hier frisser dan in Bangkok en omgeving. Thermisch ondergoed wordt aanbevolen. Hierna naar de kleermaker. Ik laat een jasje en twee blouses maken. Voor mijn gevoel een goede prijs. Zondagavond weer passen. Terug naar het guesthouse. Geboekt tot woensdagochtend. Dan hoef ik nog maar een keer met mijn koffer hier in Chang Mai te sjouwen. Voor het geld hoef ik het niet te laten. Dan nog een lekker biertje. De mail heb ik al bekeken en in mijn blog heb ik nu geen zin. Te moe. Ik word wakker van de kou en doe de ramen dicht. Zelfs de deken trek ik over mij heen. Al vroeg wakker, gedoucht, rugtas ingepakt en blog van gisteren geschreven.